utorok 13. novembra 2012

najlepšia čokoládová bábovka
ideálna na jesenné večery

priznám sa, že bábovky veľmi nevyhľadávam. väčšinou mi prídu suché a dám si na ne ešte maslo, aby som si ich ako tak vychutnala. 
no táto ma dostala na celej čiare. bola vláčna, jemná, s vynikajúcou, rozplývajúcou sa čokoládou nielen navrchu, ale aj vo vnútri.

tak ako u mňa v lete absolútne vyhrávajú jahody s mascarpone, tak som si dnes zamilovala túto bábovku.

ivetka sa vracia.

















na prípravu ivetka potrebovala:
maslo a hrubá múka na formu
185 ml piva Guiness
1 lyžička granuliek instantnej kávy
1/3 hrnčeku hrozienok, prepláchnutých a
nadrobno posekaných
200 g masla, nasekaného na kúsky
150 g tmavej čokolády (viac ako 60% kakaa)
250 g hladkej múky
3/4 lyžičky jedlej sódy
1/2 lyžičky soli
185 g trstinového cukru
200 g krupicového cukru
2 vajcia
185 ml zakysanej smotany
1 lyžička vanilkového extraktu

poleva:
185 ml smotany na šľahanie
2 lyžice masla
225 g tmavej čokolády, nasekané

predhrejte trúbu na 160 °C a vymažte a vysypte bábovkovú formu. v kastróliku na strednom plameni zahrievajte pivo, kávu, hrozienka, 60 ml vody a maslo, až sa maslo rozpustí. zmes sa nesmie variť. dajte ju dole z ohňa a vymiešajte s nalámanou čokoládou dohladka. nechajte vychladnúť.

preosejte múku s jedlou sódou a zmiešajte so soľou a oboma cukrami. vyšľahajte vajíčka, zakysanú smotanu a vanilku. potom vyšľahajte s vychladnutou pivnou zmesou. v troch dávkach premiešajte postupne suché prísady tak, aby ste získali hladké cesto.
dajte ho do formy na bábovku a pečte 45-50 minút, až špajdlu zapichnutú do stredu vytiahnete čistú. nechajte vychladnúť vo forme 15 minút, potom vyklopte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.

na polevu v kastróliku zahrejte smotanu s maslom tesne pod bod varu. dajte dole z ohňa a vymiešajte s čokoládou dohladka. nechajte pár minút chladnúť, až poleva začne hustnúť. pod bábovku na mriežku dajte papier na pečenie a začnite ju pomaly od vrchu polievať dookola. nechajte polevu pekne stekať dole. až stuhne, preneste ju opatrne na servírovací tanier.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...