štvrtok 3. mája 2012

Čo chutí Dánom očami Slovenky.


obložený čierny chlebík, archív Silvia
















Líši sa nejako náš slovenský jedálniček od toho dánskeho?

Až na obed jedia približne to, čo my. Najväčší šok pre mňa bolo asi, že Dáni na obed jedia sendviče. Nemajú teplé jedlo alebo polievky ako my. Kupujú si čierny chlieb s paštétou, tie majú veľmi radi, alebo s lososom. A na raňajky zase jedia veľmi často ovsenú kašu.
Tiež je rozdiel, že nemajú až tak radi vyprážané. Existujú fish and chips z Anglicka, ale tak celkovo inak nie.  Čo však jedia viacej, tak to sú morské plody. Je to najmä tým, že sú pri mori a majú všetko čerstvé.
Ale majú radi aj nezdravé jedlo. Tiež majú radi slaninku a bravčové jedlá.
Trend je, že večera je pre rodinu spoločné jedlo, kedy sa všetci zídu. Bývam s Dánkou a pre ňu je veľmi čudné, keď si večer natriem čierny chlieb. A vždy sa pýta, prečo jem na večeru to, čo oni majú obed. Ona jedáva najmä zeleninové jedlá, zeleninové šaláty.

Aké je typické dánske jedlo?

Nie je to úplne jedlo, ale milujú pelendreky. V rôznej forme- zmrzlina, pelendreky samotné a tiež rôznych príchutí - kyslé, sladké, tvrdé lízatká, všetko naozaj. Tiež farebné, sladké pre deti, ale aj so soľou. Naozaj im to aj chutí. Vravia, že je to dokonca zdravé..
Aj schnapsy majú radi s pelendrekovou príchuťou. Na vianočnom stole nemôžu chýbať.
Pelendrek je koreň, ktorý je zdravý podobne ako ženšen, má antioxidačné účinky. Vždy v práci po obede, keď sa najeme a chceme si dať niečo sladké, tak sa ide dole do obchodu a kúpia sa pelendrekové cukríky.

A ozajstné jedlo? :)

Typické dánske jedlo sú mäsové fašírky. Volajú ich frikadeller a vyzerajú presne ako naše fašírky.
Obrázok nájdete na: http://lettemadopskrifter.blogspot.com/2011/11/frikadeller-lette-at-lave.html. Nikdy som nepochopila,  čo je na nich také špeciálne, ale majú ich veľmi radi.
Sú väčšinou z bravčového mäsa, ale bývajú aj hovädzie. A potom sú veľmi obľúbené aj rybacie.
Tých jedál je viac, ale tie frikadeller sú asi najobľúbenejšie.
Okrem nich potom tiež čierny ražný chlieb "rugbrød", ktorý jedia na obed s prílohami a nakladané zavináče ako u nás, len tu sú v rôznych omáčkach. Tradičnú kuchyňu tvorí veľa bravčového (nakoľko sú veľkým vývozcom bravčového mäsa), veľa zemiakov, ťažké omáčky, často aj ryby a ten čierny chlieb.

Všimla som si, že potravinové obchody sú skôr menšie narozdiel od tých našich.
Áno, nemajú veľké potravinové reťazce. Iba malé supermarkety. Všetky potraviny (obchody), čo majú, sú dánske alebo nemecké.
Tiež nemajú taký výber potravín, toľko druhov, ako máme my tu na Slovensku. Potraviny sú prevažne dánske, nájdeš aj poľské alebo nemecké, ale veľmi sa snažia podporovať svojich výrobcov. Teraz začínajú veľmi tlačiť, aby ľudia kupovali viac biopotraviny a tie sú väčšinou dánske.
Pre mňa to bol šok, keď som prišla, že jogurty máš jahodový, broskyňový, a keď ideš do Lidlu, tak máš ešte nejaký poľský k tomu.

A čokoládový?
Tiež až tak veľmi nie. Dva druhy možno.. (smiech)
Čo si mala rada na Slovensku a v Dánsku ti chýba?
Veľmi mi chýba tvaroh, ale ten dá sa zohnať v poľských obchodíkoch, a chlieb. Taký ten náš- polohrubý. Aj rožky. Aj tie mi chýbajú. Ale to si človek zvykne. A potom také drobnosti ako korbáčiky. (smiech)

V najbližšej a aj poslednej časti rozhovoru o Dánsku a Kodani, sa dozviete aj o dánskom vkuse a obliekaní.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...