nedeľa 4. novembra 2012

Celozrnný jablkový koláč


ideálny na nedeľu


















Na recept Jonáš potreboval:
150g pšeničnej celozrnnej hladkej múky 
75g vychladeného masla
1 žĺtok
55g trstinového cukru
1 lyžička vanilkového extraktu
štipka soli
1 lyžička smotany na šľahanie (40%)

Náplň:
750g červených jabĺk
100g ostružín
1/2 lyžička mletej škorice

Mrvenička:
55g pšeničnej celozrnnej hladkej múky
40g masla
25g trstinového cukru
2 lyžice ovsených vločiek

Rozmixujte múku s maslom. Pridajte žĺtok, cukor a vanilku. Premixujte a pridajte soľ a smotanu. Na pracovnej ploche rýchlo sformujte cesto a zabalené v potravinárskej fólii ho dajte odpočinúť na 30 minút do chladničky.
Jablká zbavte jadra a nakrájajte na kocky. Zahrievajte ich v hrnci za stáleho miešania 2 minúty. Pridajte pár lyžíc vriacej vody, med a korenie, ešte chvíľu zahrievajte, aby sa jablká prehriali, ale nerozpadli. Trúba by mala byť predhriata na 170°C.
Premiešajte prísady na mrveničku. Obĺžnikovú formu (zhruba 28x20cm) vyloženú papierom na pečenie vyložte rozvaľkaným cestom, poprepichujte a predpečte 15 minút. Vyberte, navrstvite na koláč podusené jablká a ostružiny, posypte mrveničkou a pečte ďalších 40-45 minút.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...