piatok 11. mája 2012

Prvé jarné Jonášove grilovanie






















Chrumkavý jarný šalát podľa Jonáša

Jonáš potreboval:
konzervu cíceru alebo uvarený cícer (cícer treba aspoň na deň pred varením namočiť a aj tak potom tak dve hodiny variť- preto konzerva)
200 g balkánskeho syra/fety - biely, mäkký, slaný
chrumkavú zeleninu podľa aktuálneho výberu, aspoň štyri druhy - nemal by chýbať kaleráb a mrkva, hodí sa reďkovka, šalátová uhorka, vodnica (taká biela repa, chuťovo medzi kalerábom a reďkovkou), biela reďkovka, príp. aj mladá cibuľka
soľ a provensálske bylinky
olivový olej, citrón

Zeleninu nakrájame na kocky, posolíme (jemne, lebo syr je slaný), rozdrobíme do nej syr, pridáme zliaty cícer (s troškou vody z varenia alebo z konzervy, má príjemnú orieškovú chuť). Premiešame s provensálskymi bylinkami, tak dvoma lyžicami olivového oleja a pridáme citrónovú šťavu podľa chuti, prípadne dosolíme (slanosť dosť záleží od syra aj od cíceru, preto dosoľujeme až nakoniec). Kto má rád, môže pridať aj balzamikový ocot.



Kapustový šalát

Na kapustový šalát z Apetitu Jonáš použil:
pol hlávky bielej kapusty, nakrájanej na tenké prúžky (nie mixérom, lebo to bude taká tráva nechrumkavá)
dve červené cibule
sušené paradajky- asi tak tri lyžice
zelené olivy bez kôstky- tak 100g
3 lyžice olivového oleja
1 lyžica vínneho octu
pol lyžice hnedého cukru (ja som dal javorový sirup, netreba ho rozpúšťať)
soľ

Prúžky kapusty posolíme dvoma lyžičkami soli a dôkladne zamiešame, kapusta potom pekne skrehne. Červené cibule rozdelíme na osminky a rozoberieme ich na jednotlivé vrstvy, sušené paradajky nakrájame na prúžky. Po pol hodine primiešame k nasolenej kapuste spolu s olivami. V miske zmiešame olej, ocot a cukor, zmesou zalejeme šalát a premiešame. Dosolíme podľa chuti a prípadne ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...