streda 3. decembra 2014

lahodný brioškový veniec s mozzarellou od Jonáša

Návšteva v Jonášovciach je vždy veľký kulinársky zážitok. Tentoraz Jonáš pripravil brioškový veniec s mozzarellou a prosciuttom. 

Jonáš potreboval:
500 g pšeničnej chlebovej múky + na poprášenie
10 g soli
1,5 sáčku sušeného droždia
170 ml vlažného plnotučného mlieka
4 vajcia + 1 na potretie
250 g masla, nasekaného a zmäknutého
10 plátkov prosciutta
4x 125 g mozzarelly
hrsť bazalkových listov
80 g strúhaného parmezánu

Do robota vsypte múku. K jednej strane prisypte soľ, k druhej droždie. Prilejte mlieko a vajcia a zmiešajte, až sa všetko dobre spojí. Po častiach pridávajte maslo a spracujte cesto, až kým sa všetko dobre vstrebe - cca. 5 minút. 
Vložte do misy cesto a zakryjte ho potravinárskou fóliou. Nechajte ho kysnúť asi hodinu, až cesto zdvojnásobí svoj objem. 
Vykysnuté cesto vyklopte na ľahko pomúčenú pracovnú plochu. Rozvaľkajte na obdĺžnik s hrúbkou 1,5 cm. Obložte ho s prosciuttom a natrhanou mozzarellou a posypte bazalkou. 
Z dlhšej strany stočte do rolády dlhej 40-50 cm. Pozdĺžne ho nakrájajte a zapleťte do copu. Cop zatočte do tvaru venca a položte na plech vyložený papierom na pečenie. Nechajte zakryté potravinárskou fóliou kysnúť ďalšiu hodinu. 
Rúru predhrejte na 200 stupňov. Veniec potrite vajcom a posypte parmezánom. Pečte 25 minút dozlatista. Podávajte teplé alebo studené, ako budete mať chuť. :-)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...