sobota 13. októbra 2012

Jesenná tekvicová polievka















1 tekvicu hokkaidó
dve cibule
bylinky - tymian, rozmarín, oregano
soľ, korenie, muškátový orech
balzamikový ocot alebo vínny ocot
olivový olej
1 liter kuracieho vývaru

Prípadne ešte:
iné tekvicové plody, napr. patizón, cuketa
čili paprička

Tekvicu, cibuľu a prípadne patizóny a cuketu nakrájame na mesiačiky (štvrtiny, osminy atď. podľa veľkosti), posolíme, premiešame s bylinkami a trochou oleja, rozložíme na pekáč s trochou vody a dáme piecť aj so šupou. Pri 200 stupňoch pečieme asi hodinu - tekvice stratia veľa vody a ich chuť sa pekne skoncentruje. Necháme vychladnúť a ošúpeme - hokkaidó pôjde veľmi ľahko prstami, patizón treba vydlabať, ale stále lepšie ako šúpať surový. Kusy nahádžeme do horúceho vývaru spolu s upečenou cibuľou, ale už bez byliniek. Po 20 minútach varenia rozmixujeme a dochutíme soľou, octom (pekne vyváži sladkosť tekvice), korením a muškátovým orechom. Ak neplánujeme polievku dávať deťom, pridáme do vývaru aj rozdrvenú čili papričku (v prípade, že je čerstvá, tak samozrejme nakrájanú nadrobno). Podávame s troškou olivového oleja navrchu, kto chce chrumkavosť, pridá krutóny, prípadne dobrú opečenú slaninku/pancettu/prosciuttový čips.

P.S.: Ivetka nastrúhala navrch ešte aj parmezán a bolo to úplne super.

1 komentár:

  1. Milujem tuto polievocku, ale namiesto kuracieho vyvaru davam kokosove mlieko...mnam!

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...