piatok 1. júna 2012


Tokio, milujem ťa.
druhá časť

typický pohľad- Japonci v metre buď spia, čítajú si, alebo sa hrajú
mobilom
















                                Tokio je na jednej strane moderné mesto s mrakodrapmi, na strane druhej tiež mesto parkov a záhrad. Jednou z nich je aj Ibisova záhrada, nádherný protiklad ku pulzujúcim a rušným uliciam Tokia, ktorú dala vybudovať súčasná cisárovná. Je tu dokonca označené miesto, kde dodnes rada pije čaj. Uprostred záhrady plnej ružových a bielych ibisových kvetov je jazero plné rýb a korytnačiek. Bežne sú tu pri hladine vidieť japonské Koi kapre, ktoré sa vo svete predávajú aj za 10 000 dolárov. Je tu neuveriteľný pokoj a aj jedno z mála miest, kde vás nesprevádza pre Tokio tak neodmysliteľný hluk.

Počas návštevy Tokia určite neobíďte Ueno park, veľký park, v ktorom každá cestička vedie k jednému z piatich múzeí a to k Tokyo National Museum, the Orient Museum, the National Science Museum, the Shitamachi Museum, the National Museum for Western Art and the Tokyo Metropolitan Fine Art Gallery, alebo k obrovskému zoo, ktorého symbolom je panda. V Ueno parku tiež narazíte na veľmi veľa artistov, ktorí zabávajú ľudí.
Stihla som sa pozrieť iba do the National Science Museum a zoo a obe môžem len odporúčať. Nikdy som nebola veľký fanúšik fyziky, ale toto múzeum rozprestierajúce sa na piatich poschodiach, ma dostalo. Jedno celé poschodie bolo interaktívne, mohla som si vyskúšať, ako fungujú zákonitosti fyziky v praxi.

Najviac nadšené boli deti, ktorých tam pobehovalo veľmi veľa. Japonci často navštevujú múzeá. Už odmalička sú vychovávaní doma aj v škole k tomu, aby sa zaujímali o umenie a kultúru, a keď sú starší, je to vec prestíže vidieť najnovšie a najsofistikovanejšie výstavy.

Jedným z dôkazov, že Japonci milujú všetko západné, je the Tokyo Tower, ktorá nápadne pripomína známu „Eiffelovku“. Bola postavená v roku 1958 a na rozdiel od svojho vzoru je celá natretá na červeno a je o 13 metrov vyššia, meria 333 metrov. Je z nej dych vyrážajúci výhľad na záliv a nádherný the Rainbow bridge, pri ktorom je umelo vybudovaná mestská pláž. Celé Tokyo sme z nej mali ako na dlani. Ak máte šťastie a je pekné počasie, uvidíte aj slávnu horu Fuji.
           Kúsok od japonskej „Eiffelovky“ sa nachádza cisársky palác so záhradami, ktorý obýva japonská cisárska rodina už od roku 1868.

večerná šou v Disneylande
K najviac navštevovaným miestam v Tokiu patrí Tokyo Disneyland. Na výber sú dva parky - Disneyland a DisneySea. Ešte nikdy predtým som v Disneylande nebola a tak som sa na prvýkrát rozhodla pre klasiku – Disneyland. Nenadarmo sa hovorí, že je to miesto snov a mágie. Každý si tu nájde to svoje a každá atrakcia je zážitkom. Krásnou bodkou za rozprávkovým dňom bola večerná svetelná šou a skvelý ohňostroj nad pre Disneyland neodmysliteľným hradom. Pre niekoho gýč, pre mňa krásny zážitok na celý život.

Tokio je tiež neuveriteľne čisté mesto. Na zemi nenájdete ani smietku. Predposledný deň, už zvyknutá na úplnú čistotu ciest a ulíc, som zbadala na zemi odhodenú cigaretu. Hneď som naň ukázala prstom kamarátke ako na najväčší zázrak. Len sa zasmiala a povedala, že to určite odhodil nejaký turista. Japonci sú veľmi disciplinovaní a zásadoví v dodržiavaní nariadení a predpisov. Ako mi vysvetlila kamarátkina mama, keď v Japonsku dodržiavate zákony, žije sa vám veľmi dobre, polícia vás chráni. Ale akonáhle prekročíte hranicu zákona, máte problém do konca života a neminie vás vysoký trest. Aj preto je kriminalita v Japonsku veľmi nízka a ženy nemajú problém vyjsť samé na ulicu v minisukni v hociktorej nočnej hodine.

Keď si chcem niekedy pripomenúť tieto nezabudnuteľné dva týždne, pustím si film Stratení v preklade, ktorý je nielen krásny, ale podľa mňa je to aj vynikajúci dokument o Tokiu. Sofia Coppola toto mesto úplne vystihla. Odporúčam. A možno vás okrem príjemne stráveného večera aj inšpiruje na výlet do krajiny vychádzajúceho slnka.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...