utorok 2. apríla 2013

Jahodová torta s mascarpone

z Ivetkinej kuchyne

prišla som neskoro, neodolali :-)















Na cesto Ivetka potrebovala:
180 g hladkej múky
60 g práškového cukru
2 lyžice lieskových orieškov, nasekaných nadrobno
90 g masla, vychladeného a nakrájaného na kocky
1 vajce - bielko a žĺtko zvlášť

Náplň:
300 g jahôd
250 g mascarpone
1 lyžica práškového cukru + na poprášenie
150 ml smotany na šlahanie
jemne ušlahaná šťava a kôra z 1 pomaranča

Trúbu predhrejeme na 190 stupňov. Do robotu dáme múku, cukor, oriešky a maslo. Mixujeme až do vytvorenia mrveničky, potom pridáme žĺtok, 1-2 lyžice studenej vody a krátko premixujeme - cesto sa začne spájať. Z cesta urobím guľu, zabalíme ju do fólie a dáme na 30 minút do chladničky.
Cesto rozvaľkáme (nie príliš natenko) a vyložíme obdĺžníkovú alebo guľatú formu na koláč. Necháme prečnievať okraje a 5 mm nad hranou formy ich odkrojíme. Dáme do chladničky na 15 minút. Na cesto položíme papier na pečenie a posypeme ho suchymi fazuľami. Pečieme naslepo 15 minút, potom odstránime fazule a papier a pečieme ďalších 5-10 minút dozlata. Potrieme korpus bielkom a vrátime ešte na minútu do trúby. Necháme vychladnúť.
Na náplň prešľaháme mascarpone s práškovým cukrom. Potom ho zašľaháme do ľahko ušľahanej šľahačky. Pridáme pomarančovú kôru a 2 lyžice šťavy a vyšľaháme na pevný krém. Vychladnutý korpus potrieme náplňou a na to navŕšite jahody. Koláč vyberieme z formy a pred podávaním pocukrujeme.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...