štvrtok 25. apríla 2013

Vajíčka Benedikt s lososom a holandskou omáčkou

















Jonáš inšpirovaný Pohlreichom potreboval na 4 porcie:

4 vajička
4 plátky údeného lososa
300 g čerstvého špenátu
2 žemle
strúžok cesnaku
kúsok masla
biely vínny ocot
trochu nasekanej bazalky

omáčka:
100 g masla
80 ml vývaru
3 žĺtka
jemne nasekanú šalotku
štipku soli
trochu vínneho octu

V ohňovzdornej mise zmiešame žĺtky s najemnou nasekanou šalotkou, dochutíme vínnym octom, čiernym korením a soľou a zalejeme vývarom. Vo vodnej lázni (tesne pred bodom varu) zmes zľahka zahrievame, neustále ju šľaháme ručnou metličkou a postupne do nej vmiešavame maslo - tak získame jemnú krémovú omáčku. Oči majte na stopkách, krém nemôžte variť, inak sa žĺtka zrazia.
Žĺtkovú zmes odstavíme z vodnej lázne a pomaly do nej vmiešame šľahačku. Na panvici s trochou masla restujeme česnak a hneď na to aj umyté špenátové listy. Vo chvili, keď sa špenát zbaví vody, zakryjeme panvicu a zeleninu dusíme zhruba 2 minúty.
Akonáhle je špenát hotový, začneme si pripravovať vajíčka. Necháme zovrieťk varu asi 2 litry vody a pridáme do nej lyžicu octu. Jedno vajce vyklopíme do misky.
Octovú vodu v hrnci miešame do víru tvoriaceho sa uprostred necháme vkĺznuť vajce. Cestou cez vír sa zatočí a vďaka tomu získa pekný tvar. Vajce povaríme 2-3 minúty, aby žĺtok zostal mierne tekutý. Hotové vytiahneme dierkovanou nabíjačkou, aby odkvapkala voda.
Rozpolíme žemle, zľahka ich opečieme na panvici dozlata a každú polovicu vylepšíme plátkom lososa, trochou špenátových listov a vajíčkom. Nakoniec ho prelejeme omáčkou.
Môžme ich dozdobiť lístkami bazalky.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...