Jonáš potreboval:
konzervu cíceru alebo uvarený cícer (cícer treba aspoň na deň pred varením namočiť a aj tak potom tak dve hodiny variť- preto konzerva)
200 g balkánskeho syra/fety - biely, mäkký, slaný
chrumkavú zeleninu podľa aktuálneho výberu, aspoň štyri druhy - nemal by chýbať kaleráb a mrkva, hodí sa reďkovka, šalátová uhorka, vodnica (taká biela repa, chuťovo medzi kalerábom a reďkovkou), biela reďkovka, príp. aj mladá cibuľka
soľ a provensálske bylinky
olivový olej, citrón
Zeleninu nakrájame na kocky, posolíme (jemne, lebo syr je slaný), rozdrobíme do nej syr, pridáme zliaty cícer (s troškou vody z varenia alebo z konzervy, má príjemnú orieškovú chuť). Premiešame s provensálskymi bylinkami, tak dvoma lyžicami olivového oleja a pridáme citrónovú šťavu podľa chuti, prípadne dosolíme (slanosť dosť záleží od syra aj od cíceru, preto dosoľujeme až nakoniec). Kto má rád, môže pridať aj balzamikový ocot.
Na kapustový šalát z Apetitu Jonáš použil:
pol hlávky bielej kapusty, nakrájanej na tenké prúžky (nie mixérom, lebo to bude taká tráva nechrumkavá)
dve červené cibule
sušené paradajky- asi tak tri lyžice
zelené olivy bez kôstky- tak 100g
3 lyžice olivového oleja
1 lyžica vínneho octu
pol lyžice hnedého cukru (ja som dal javorový sirup, netreba ho rozpúšťať)
soľ
Prúžky kapusty posolíme dvoma lyžičkami soli a dôkladne zamiešame, kapusta potom pekne skrehne. Červené cibule rozdelíme na osminky a rozoberieme ich na jednotlivé vrstvy, sušené paradajky nakrájame na prúžky. Po pol hodine primiešame k nasolenej kapuste spolu s olivami. V miske zmiešame olej, ocot a cukor, zmesou zalejeme šalát a premiešame. Dosolíme podľa chuti a prípadne ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára