Jahňacie pliecko so zemiakovou kašou s fazuľkami
Na jahňacie pliecko so zemiakovou kašou a fazuľkami Jonáš potreboval:
jahňacie pliecko (cca 750g až kilo)
3 cibule
3 - 4 mrkvy
zemiaky
maslo
slaninka
2 dl červeného vína
zelená fazuľka
tymian, rozmarín, petržlen, cesnak
Jedno jahňacie pliecko (tretina je kosť, takže ak je malé, dáme aj dve ak je nás veľa), večer vopred jemne nasolíme a na nožičkách narežeme šľachy (lebo sa pri pečení stiahnu a potrhajú nám mäso, to ale vadí, len ak sa bude podávať vcelku). Na druhý deň opečieme na panvici z oboch strán dohneda a uložíme do pekáča na nakrájanú, osolenú cibuľku, pár strúčikov cesnaku a celú mrkvu s tymianom. Na vrch pliecka dáme kúsky pokrájanej slaninky a rozmarín.
Na panvicu, kde sa opekalo pliecko, dáme červené vínko, oškrabeme pripečené kúsky a nalejeme pod mäso (nie na mäso). Prikryjeme pekáč a strčíme do rúry tak na dve-dve a pol hodinky, 150 stupňov. Pliecko má veľa obalov na malých svaloch, tie sa rozpustia a z cibuľky vznikne skvelá omáčka.
Po upečení necháme pol hodinky odpočinúť, cibuľkovú omáčku hodíme na panvicu a pridáme ešte trocha červeného vína - mala by byť krásne hustá z hromady rozpusteného kolagénu z mäsa. Ak nepodávame v kuse, tak mäsko oberieme z kostí, malo by byť mäkkučké a krásne šťavnaté.
Zemiaky uvaríme, spravíme kašu s maslom, cesnakom a petržlenovou vňaťou. Fazuľky rýchlo oblanšírujeme a hodíme na panvicu s olivovým olejom a cesnakom.
Mrkvu môžeme tiež podávať ako súčasť prílohy.
Pre fanúšikov Jonášovej kuchyne ešte jedna dobrá správa. V blízkej dobe Jonáš ohlásil guest blog na mojej stránke. :-)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára